7 december 2021

Alles over een wit kenteken

2 min read

Een wit kenteken bestellen is erg makkelijk en kan zo online, bijna net zo makkelijk als het bestellen van een accu den haag. Over het algemeen worden witte ketens gebruikt voor fietsendragers, aanhangers en caravans. Aanhangers, caravans of fietsendragers met een gewicht tot ongeveer 750 kg kunnen het beeld op het kenteken van de desbetreffende auto belemmeren. Daarom is het verplicht in de EU om een wit met zwart kenteken die hetzelfde opschrift voert als het voertuig die het voorwerp trekt. Buiten Nederland moet er een EU teken op de kentekenplaat staan, dit mag er echter niet worden opgeplakt als een soort sticker. 

Waar kunnen witte kentekenplaten nog meer voor worden gebruikt?

Mocht het gebeuren dat je kenteken verloren bent, misschien door een klein ongeluk, geen probleem. Witte kentekens kunnen namelijk ook gebruikt worden als een tijdelijke oplossing en mogen dus tijdelijk gebruikt worden als kenteken voor je auto. Mocht u ook uw kentekenbewijs kwijt zijn dan is het probleem een stukje groter en zal er bij de politie een proces-verbaal op moeten worden gemaakt. Een tijdelijk kenteken plaats is gekenmerkt door een maandnummer inslag aan de linkerzijde van het kenteken en is natuurlijk de kleur wit. Dit nummer aan de zijkant bepaald tot hoelang dit kentekenplaat geldig is en dus gebruikt mag worden. Ook voor snor- of bromfietsen bestaat er een tijdelijk wit kentekenplaat. 

Een wit kenteken mag ook gebruikt worden als een auto geëxporteerd moet worden naar het buitenland of van het buitenland naar Nederland. Een auto die wordt geëxporteerd heeft namelijk ook een kenteken nodig van het RDW. Zo’n export kenteken heeft ook een witte kleur met zwarte letters en cijfers. 

Dingen om te vermijden

Stel, je hebt een aanhangwagen in je schuur staan zonder kenteken die je bijna nooit gebruikt en je wilt deze eventjes gebruiken om wat materialen te vervoeren. Daarom besluit je om zelf van karton of een ander materiaal een tijdelijk kenteken in elkaar te flansen en dit te bevestigen aan de aanhangwagen. Dit is ontzettend strafbaar en dus iets om zeker te vermijden. 

Een eigen gemaakt kenteken is niet toegestaan om te voeren op een auto of wat dan ook achter de auto. Een wit kenteken dient eerst aangevraagd te worden. Het voeren van een zelf gemaakt ongeldig kenteken kan leiden tot flinke boetes. Laat daarom een kenteken altijd maken bij een kentekenfabrikant. Het is ontzettend eenvoudig en snel om een geldige kentekenplaat te laten maken. Dit scheelt uiteindelijk een hoop meer geld dan het betalen van een boete. Voor een redelijke prijs heeft u binnen een handomdraai een nieuw wit kenteken op de mat liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *