7 december 2021

COMPACTE, MAAR VEILIGE AUTO’S

2 min read
Opel Corsa

Veel mensen denken dat compacte auto’s vaak een stuk onveiliger zijn dan grote auto’s. Toch kan een compacte auto zeer goed scoren op veiligheidstesten en dat is fijn. Niet iedereen wil namelijk een grote auto. Een compacte auto kan in sommige gevallen zelfs heel fijn zijn. Veiligheid is dan natuurlijk wel belangrijk. 

Vergelijk binnen dezelfde segmenten 

Wanneer je geïnteresseerd bent in het kopen van een auto uit de compacte klasse of de compacte middenklasse is het belangrijk dat je auto’s vergelijkt met elkaar binnen hetzelfde segment. Wanneer je een auto uit de compacte klasse vergelijkt met een auto uit de hogere middenklasse zal de auto uit de compacte klasse op veel vlakken waarschijnlijk lager scoren. Kijk daarom altijd naar goed vergelijkingsmateriaal. Dit geldt uiteraard ook voor occasions. 

Opel Corsa

Verschillende soorten veiligheid 

Men onderscheidt veiligheid in twee soorten. Dit zijn de passieve en actieve veiligheid van een auto. Met actieve veiligheid worden de technische opties en hulpmiddelen van auto’s bedoeld die helpen bij het voorkomen van een ongeval of letsel. Voorbeelden hiervan zijn veiligheidssystemen, de besturing en antiblokkeersystemen. Aarzel dan ook niet om naar dit soort eigenschappen te vragen tijdens een proefrit.   

Daarnaast bestaat ook de passieve veiligheid. Hieronder vallen hulpmiddelen van voertuigen die de gevolgen van ongelukken proberen te verminderen. Dit zijn onderdelen als airbags, maar ook anti-whiplash hoofdsteunen en kreukelzones. Kreukelzones zorgen voor het absorberen van krachten bij een aanrijding waardoor het passagiersgedeelte zo min mogelijk vervormt. EuroNCAP-crashtests doen hier regelmatig tests voor. 

Veiligheidstest 

Een auto die het op de veiligheidstest van EuroNCAP goed doet is de Opel Corsa. Dit is een auto uit de compacte klasse die wereldwijd goed wordt verkocht. De auto scoort op de veiligheidstest namelijk 4 sterren op de 5 en dat is zeer goed voor zo’n compacte auto. Het is gemaakt als een echte stadsauto waardoor de veiligheid niet alleen heel belangrijk is voor alle inzittenden, maar ook voor de kwetsbare andere weggebruikers zoals fietsers en voetgangers want die zijn natuurlijk overal te vinden in de stad. We zijn in Nederland gek op stadsauto’s. De auto doet het daarom vooral in Nederland heel goed. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *