apk 2 - kopie
Auto

Hierop worden auto’s APK gekeurd

Tijdens de APK, de algemene periodieke keuring, wordt er beoordeeld of jouw auto voldoet aan allerlei verschillende keuringseisen op het gebied van verkeersveiligheid, milieu en registratie. De APK is een wettelijk verplichte keuring in heel Europa met als doel het bevorderen van de verkeersveiligheid en de bescherming van het milieu. Je auto moet jaarlijks of om de twee jaar gekeurd worden, afhankelijk van het bouwjaar. Een auto moet vanaf het derde of vierde levensjaar verplicht regelmatig gekeurd worden. Maar wat wordt er dan precies gecontroleerd? 

Onderdelen van de APK 

We kunnen de APK check opdelen in drie verschillende categorieën waarin controles worden uitgevoerd. Allereerst is er de verkeersveiligheid. Hierbij worden de remmen, de wielophanging, de schokdempers, de banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie gecontroleerd. De tweede categorie is het milieu. Hierbij wordt een controle uitgevoerd omtrent de uitstoot van uitlaatgassen en de aanwezigheid van onderdelen zoals een roetfilter en katalysator. Als laatste worden er een aantal algemene, administratieve punten gecontroleerd. Denk hierbij aan de kilometerstand, het voertuigenidentificatienummer en de gebruikte brandstof. Dieselauto’s met een bouwjaar van 1980 of later worden ook gecontroleerd op de hoeveelheid roet die ze uitstoten. 

Steekproeven 

Het RDW controleert door middel van steekproeven of de algemene periodieke keuringen door een garage goed worden uitgevoerd, zodat overal dezelfde manier van controles worden gehanteerd. Het kan voorkomen dat jouw auto wordt geselecteerd voor zo’n steekproef. In dat geval moet de auto na de keuring door de garage beschikbaar blijven voor een steekproefkeuring door de RDW. Dit gebeurt binnen 90 minuten. Je bent verplicht om mee te werken aan een steekproef – als je dit niet doet, krijg je geen keuringsrapport en wordt de goedkeuring van de auto ingetrokken. Je mag je auto dan alleen nog via het RDW laten keuren en kunt niet meer terecht bij een reguliere garage. 

apk

Kosten APK 

Het is belangrijk dat je je auto op tijd laat APK keuren. Tijdens de vorige keuring heb je als het goed is een vervaldatum meegekregen. Je dient een nieuwe APK check te laten doen vóór de datum die op het keuringsrapport van de vorige APK staat. De kosten van de algemene periodieke keuring zijn voor je eigen rekening en moet je altijd zelf betalen. De kosten liggen meestal tussen de 20 en 30 euro, waarbij je voor een roetmeting vaak extra kosten moet betalen. Bij sommige garages kun je een deal sluiten voor de APK en een grote beurt – je betaalt dan een zacht prijsje of krijgt de APK er gratis bij. Het kan voorkomen dat uit de APK blijkt dat er reparaties aan je auto nodig zijn of dat er auto onderdelen vervangen moeten worden. Dit wordt dan vaak uitgevoerd door de garage. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *