Geen categorie

Hoe word ik rijinstructeur?

Hou je ervan om dagen in de auto/vrachtwagen of tractor te rijden door het Nederlandse landschap en wil je dit kunnen doen terwijl je ervoor betaald krijgt? Dan is rijinstructeur misschien wel de juiste baan voor jou. Maar hier is natuurlijk meer voor nodig dan alleen een rijbewijs. Vandaag ga ik het hebben over wat erbij komt kijken wanneer je rijinstructeur wilt worden.

De voorwaarden

Allereerst de voorwaarden waaraan je moet voldoen voor het worden van een rijinstructeur. Zo moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs categorie B en een Nederlands schooldiploma middelbaar beroepsonderwijs. Naast deze essentiële punten moet een rijinstructeur het vooral ook leuk vinden om mensen les te geven, geduld te hebben met leerlingen die minder snel leren en zich flexibel op te kunnen stellen in verschillende situaties.

De geschiktheidstoets

Een geschiktheidstoets is een optie wanneer je niet voldoet aan de toelatingseisen. Deze toets leg je af bij het IBKI. De IBKI is een instituut voor certificering en examinering in de mobiliteitsbranche.  De toets duurt zo’n 90 minuten en bestaat uit drie onderdelen: beroepscompetenties (welke competenties passen bij een rijinstructeur), taalvaardigheid (voor het lesgeven is het van belang om de Nederlandse taal te beheersen) en coachingsvaardigheid (voor het lesgeven is het belangrijk dat men op een juiste manier kunt coachen).

De stappen tijdens de opleiding

De opleiding bestaat uit twee onderdelen: theorie en praktijk. Allereerst begint de opleiding met theorielessen. Hierbij wordt er voornamelijk gefocust op wetgeving en onderwijskunde. Deze theorielessen sluit je uiteindelijk vaak af met een toets. Wanneer het eerste onderdeel is behaald, ga je over tot de praktijklessen. Hiervoor is het belangrijk dat je een aantal uur in de auto meerijd. Hierbij zit je zowel voor- als achterin. De afsluiting van dit onderdeel gebeurt aan de hand van een praktijkexamen waarbij je een leerling een praktijkles geeft waarbij de examinator achterin meekijkt. Na het behalen van beide onderdelen kun je jezelf rijinstructeur noemen en mag je aan de slag voor jezelf of bij een bedrijf.

Rijinstructeur worden is geen grote opleiding van 4 jaar, maar kun je snel en met de juiste instelling gemakkelijk halen. Dus vind je het leuk om mensen les te geven, rond te rijden in de auto en elke dag weer met nieuwe energie verschillende leerlingen te coachen? Dan is het beroep rijinstructeur misschien wel de perfecte baan voor jou! Alvast vele veilige kilometers en hopelijk veel tevreden leerlingen die met plezier de weg op kunnen.