7 december 2021

Een kipper aanschaffen? Dit moet u weten!

2 min read

Een kipper is de officiële benaming voor een aanhanger of kar zoals de meeste dit achterstel ook wel noemen. Deze wagen wordt voornamelijk gezien in de landbouw en transport maar ook voor andere doeleinden kan deze kar zeer goed gebruikt worden. Wilt u binnenkort misschien wel een kipper gaan afschaffen maar wilt u graag meer informatie over deze aanhanger verschaffen? In dit blog hebben we alles voor u op een rijtje gezet over wat u nog graag wilt weten.

Waar gaat u de kipper voor gebruiken?

De kipper is een kar of aanhanger en wordt achter een auto of vrachtwagen gekoppeld. In de kipper kunnen producten worden geplaatst en worden vervoerd. Deze aanhanger wordt over het algemeen vaak gebruikt in de agrarische sector, de transportsector en de bouwsector. In de agrarische sector wordt de kipper voornamelijk gebruikt voor het transporteren van geoogste producten naar de verwerkingsplaats. U kunt hierbij denken aan aardappelen, bieten, wortels, graan en andere soortgelijke producten. In de transportsector wordt deze kar voornamelijk gebruikt voor het transporteren van vaste producten zoals afvalstoffen of vloeibare stoffen. In de bouwsector wordt de kipper gebruikt voor het vervoeren van vaste producten zoals zand, hout, steen, grind en grond.

Welk rijbewijs heeft u nodig?

Bent u in het bezit van een B-rijbewijs? Dan is dit in de meeste gevallen niet voldoende om met een kipper te weg op te mogen. Dit hangt uiteraard wel af van het gewicht van de kipper maar in de meeste gevallen is deze vaak te zwaar. Heeft u een auto voor de kipper? Dan voldoet in de meeste gevallen een BE rijbewijs. Heeft u een vrachtwagen voor de kipper? Dan heeft u uiteraard minimaal een C-rijbewijs nodig. In de meeste gevallen zal een CE- of een C1-rijbewijs hiervoor volstaan. Bent u in dienst van een bedrijf? Dan kunt u soms op kosten van de baas dit rijbewijs halen

Voor welk laadvermogen kiest u?

Kippers zijn verkrijgbaar in verschillende laadvermogens. Hoe hoger het laadvermogen, des te meer lading u met de kipper mag vervoeren. Toch kan het zinvol zijn om niet meteen te kiezen voor het hoogste laadvermogen. Dit is vaak de eerste gedachten maar er moet ook rekening worden gehouden met de wagen waar de aanhanger achter wordt gekoppeld. Deze wagen moet wel zwaar genoeg zijn en daarnaast moet er wel iemand zijn die in het bezit is van het juiste rijbewijs om de wagen en aanhanger te kunnen besturen. Daarnaast kan het ook zijn dat u helemaal niet zo veel laadvermogen nodig heeft en dat een te grote kipper alleen maar onnodige kosten met zich meebrengt. Wel iets om goed over na te denken in ieder geval.