7 december 2021

Klaar voor jouw rijexamen?

2 min read

Of je nu lest bij een rijschool Enschede of in een andere stad. Wanneer je aan het lessen bent wil je ook zo snel mogelijk op voor je examen. Maar de een is sneller dan de andere en het is altijd goed om te overleggen met jouw instructeur wanneer je klaar bent om af te rijden. Want hoe goed het voor jezelf voelt, jouw rijinstructeur weet precies of jij er klaar voor bent.

Wanneer mag je rijexamen doen?

Je kunt het beste met de instructeur van je rijschool overleggen wanneer je rijexamen mag doen. Die weet wanneer je rijvaardig bent en hoeveel lessen je daarvoor nodig hebt. Hij kan je uitleggen wat je allemaal moet kunnen en kennen om veilig en zelfstandig auto te rijden. Gemiddeld zijn er 39 lessen nodig. Om rijexamen te kunnen doen, moet je eerst slagen voor het theorie-examen. En je moet een Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen.

Auto – theorie-examen aanvragen

Om rijexamen te kunnen doen, moet je eerst je theorie-examen halen. Dat kun je het beste doen als je nog maar net met rijlessen bent begonnen. De kennis over de theorie helpt je in de rijlessen. En de instructeur van je rijschool kan je mooie voorbeelden van de theorie laten zien in de praktijk.

Je theorie-examen voor de auto vraag je zelf aan bij het CBR via de site Mijn CBR. Let goed op dat je op de juiste site zit. Je hebt sites die heel erg op het CBR lijken, maar daar zijn de kosten hoger.

Op Mijn CBR lees je precies hoe het aanvragen van een theorie-examen gaat. Je rijschool kan het theorie-examen ook voor je aanvragen; wel betaal je dan vaak voor extra service en administratiekosten.

Gezondheidsverklaring

Om rijexamen te kunnen doen, moet je gezond genoeg zijn om veilig te kunnen rijden. Daarom moet je een Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen. Doe dat meteen in het begin van je rijopleiding. Soms moet je namelijk naar een medisch specialist en/of een rijtest doen bij het CBR.

Rijexamen aanvragen

Vindt je instructeur dat je er klaar voor bent? Heb je het theorie-examen gehaald en is de Gezondheidsverklaring in orde? Dan mag je rijexamen gaan doen. Voor het aanvragen van je praktijkexamen moet je eerst je rijschool machtigen. Het aanvragen van het rijexamen doet de rijschool daarna voor jou. Je instructeur kijkt samen met jou naar het meest geschikte moment. En er is momenteel door Corona ook een wachttijd. Maar overleg en vraag dan je rijexamen aan. Dan heb jij voor je het weet jouw rijbewijs. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *