Geen categorie

Let bij de autorijschool verzekering op het instructierisico

Een autorijschool heeft niet alleen te maken met het risico van schade aan de lesauto die is veroorzaakt door de instructeur met rijbewijs, maar ook die veroorzaakt door de leerling. De laatstgenoemde heeft natuurlijk (nog) geen rijbewijs. Bovendien is de vraag wat er gebeurt, als de leerling letsel oploopt in de lesauto.

Instructierisico

Een standaard autoverzekering geeft geen dekking als de auto gedurende een rijles een ongeluk krijgt. Met een autorijschool verzekering met lesclausule is dat laatste ook gedekt. Maar daarmee zijn nog niet alle risico’s afgedekt, slechts de schade aan de auto. Het totaal van risico’s voor een autorijschool noemen we het instructierisico. Dan hebben we het behalve het risico van schade aan de auto, ook over letsel voor de instructeur en de leerling. Laatstgenoemde kan deze schade verhalen bij de rijschool, als vaststaat dat het ongeluk het gevolg was van een verkeerde aanwijzing van de instructeur. Dat laatste zal vaak geen uitgemaakte zaak zijn. In het geval er schuld zou zijn van de instructeur, dan is het maar de vraag of de aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (AVB) dekking geeft. En wat gebeurt er als een meerijdende leerling door een ongeval gewond raakt? Om alle kosten daarvan te dekken, zou een schadeverzekering inzittenden (SVI) kunnen worden afgesloten. Een ongevallenverzekering inzittenden (OVI) is ook een optie, maar dan wordt bij overlijden of ernstige invaliditeit alleen het verzekerde bedrag uitgekeerd, en dat dekt wellicht niet alles. Bij de SVI en OVI speelt de schuldvraag geen rol.

Vervangende auto

Enkele verzekeringsmaatschappijen stellen een vervangende auto beschikbaar, als de verzekerde auto enige tijd niet kan worden gebruikt. Dat moet dan wel worden genoemd in de polis van de autorijschool verzekering. Dat is natuurlijk heel prettig, want dan hoef je naast alle vervelende consequenties van het ongeluk, niet bovendien veel inkomsten te missen, mits natuurlijk de instructeur inzetbaar is. Dan moeten natuurlijk wel eerst de dubbele pedalen worden overgezet.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *