Geen categorie

Moet je een auto kopen of leasen?

Je bent bij een nieuw bedrijf begonnen met werken en je krijgt de kans om een auto van de zaak te leasen. Of misschien heb je op korte termijn een auto nodig voor op vakantie en heb je een shortlease nodig. Of koop je toch liever een auto? Soms is het lastig deze knoop door te hakken. In deze blogpost gaan wij over de vele verschillende voor- en nadelen van het kopen en leasen van een auto zodat jij makkelijker een beslissing kan maken.

Waarom leasen?

Er zijn allerlei redenen en omstandigheden die leasen meer aantrekkelijk maken. Dat is ook te zien aan de vele leasevormen die er bestaan. Hierover verderop meer. Een van de redenen waarom je een auto zou willen leasen in plaats van kopen, is dat bij de meeste leasevormen alles voor je wordt geregeld. Onderhoud? Check. Schade? Check. Wegenbelasting? Check. Alles wat je maar kan bedenken wordt opgenomen in het maandelijkse bedrag dat je betaalt aan de leasemaatschappij. Verder kunnen de leasemaatschappijen met hoge kortingen auto’s inkopen, onderhouden en verzekeren. En dat scheelt ook weer voor jou qua prijs!

Om erachter te komen of er een geschikte leasevorm voor jou tussen zit gaan we de verschillende leasevormen eens doornemen.

Verschillende leasevormen

Er zijn vier bekende leasevormen die we in Nederland vaak terug zien komen. De eerste is de shortlease. Heb je maar voor een korte periode een auto nodig? Dan is de shortlease ideaal. Het is maandelijk opzegbaar en de tarieven zijn gunstig. Hierna komt de financiële lease; deze is handig wanneer je uiteindelijk ook de economische eigenaar wil worden van de auto. Wanneer je een auto leaset ben je namelijk niet de eigenaar. Dat blijft de leasemaatschappij. Maar met een financiële lease betaal je een maandelijks bedrag en is aan het eind van die lease de auto van jou!

Een full operational lease komt het meeste voor in Nederland. Alles wordt voor je geregeld en aan het eind van je lease geef je de auto weer terug aan de leasemaatschappij. Het enige waar je voor betaalt is het maandelijkse bedrag en de benzine. Als laatste heb je nog de private lease. De vorige leasevormen gaan meestal via het bedrijf waar je voor werkt. Bij een private lease kunnen particulieren ook gewoon leasen. Wil je graag in het nieuwste van het nieuwste rijden? Dan hoef je niet meteen het model te kopen, je kunt het ook gewoon leasen!

Waarom kopen?

Voor sommigen is een auto kopen aantrekkelijker dan een auto leasen. Eigendomsrecht is een van die redenen. Sommigen willen liever niet aan een leasecontract vast zitten en willen gelijk de auto kopen én afbetalen. Een auto leasen heeft daarnaast ook een invloed op hoeveel je mag lenen en of je een hypotheek kan afsluiten. Dit probleem komt natuurlijk ook naar boven wanneer je een auto koopt, maar wel een lening afsluit om het af te betalen. Een andere reden om te kopen is dat het feit dat je zelf de economische eigenaar bent heel vrij kan voelen. Je mag doen met de auto wat je wil!

Al met al verschilt het per persoon of leasen of kopen de juiste keuze is. Het is daarom belangrijk alle mogelijkheden te bekijken en een beslissing te maken die past bij je financiële en persoonlijke situatie. Leasen is niet voor iedereen weggelegd, maar hetzelfde geldt voor kopen!