7 december 2021

Rijbewijs C halen? Met deze tips gaat het lukken

2 min read
rijschool rijbewijs c

Wil jij ook zo graag in zo’n grote, stoere vrachtwagen leren rijden? Dan moet je een rijbewijs C halen. B is het normale rijbewijs voor personenauto’s, C is het rijbewijs voor voertuigen zwaarder dan 3500 kilogram. Daarvoor heb je meer ervaring nodig en dus een speciaal rijbewijs. Maar hoe moet je dit rijbewijs nu weer halen? Voor sommigen zijn die toetsen en praktijkexamens erg lastig. Met deze tips maak jij het jezelf gemakkelijk. 

Theorie en praktijk

Net als bij andere rijbewijzen, bestaat het rijbewijs C uit een deel theorie en een deel praktijk. Je moet dus een toets maken welke je vaak op een computer maakt bij het CBR, en je moet een praktijkexamen afleggen met een instructeur. Beide onderdelen moet je voldoende afronden. Compenseren is dus niet mogelijk. 

Rijbewijs C halen

Neem de tijd

Er zijn een aantal manieren om je goed voor te bereiden op die toetsen. Allereerst is het belangrijk dat je de tijd neemt, en dus niet in een paar dagen of korter alles probeert te halen. De voordelen van de tijd nemen zijn:

  • dat je stof beter opneemt door te herhalen
  • dat je met meer zelfverzekerdheid achter het stuur zit
  • dat je niet snel fouten maakt doordat bepaalde handelingen ingesleten zijn

Een periode de tijd nemen om je rijbewijs C te halen is dus zeker een goed idee. Zo weet je zeker dat je alle kanten van het onderwerp goed hebt kunnen belichten en dat je zo goed mogelijk voorbereid bent op je examen. 

Oefenen is de kern

Oefenen, herhalen en meer van dit: dat is toch wel de kern van iets snel oppakken. Daarmee bedoelen we niet zoveel mogelijk tijd achter het stuur doorbrengen (al helpt dat ook zeker mee), maar vooral ook het oefenen van de theorie met oefenexamens. Hoe vaker je soortgelijke vragen onder je neus krijgt, hoe groter de kans dat je een goed idee hebt van wat verwacht wordt bij je theorie examen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *