7 december 2021

Tips voor het kopen van een nieuwe fiets

2 min read

Een fiets kopen lijkt een makkelijke opgave, maar toch is het altijd even handig om vooraf jezelf goed te informeren en adviseren. Zo weet je zeker dat je voorbereid bent en de kans tot het kopen van een miskoop aanzienlijk verkleint. Daarnaast is het kopen van een fiets online nog altijd een stuk anders dan even een fietsenwinkel inlopen. Daarnaast zijn er ook nog veel verschillende soorten fietsen, met verschillende prijsklassen. 

Het type fiets

Een van de belangrijkste stappen voor het kiezen van een nieuwe fiets is het vooraf bekijken van wat voor soort fiets je wilt gaan gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld sport fietsen als een racefiets en een mountainbike fiets, perfect voor sporten of ontspanning. Maar voor het doen van boodschappen zijn deze twee fietsen alles behalve geschikt. Zo heb je de stadsfietsen zoals een omafiets voor het doen van boodschappen en korte ritten, er is vaak een bagagedrager voor of achterop waar de boodschappen op kunnen rusten. Vaak is er ook nog ruimte om een kinderzitje op te monteren. Deze fietsen zijn alleen een stuk minder geschikt voor langere afstanden. Daarom zijn er ook als het ware hybride fietsen, hier is ruimte voor het dragen van boodschappen, maar is de fiets ook een stuk beter geschikt voor het fietsen van lange afstanden. Deze hybride fietsen vallen daarom vaak wel in een wat duurdere prijsklasse dan een gewone stadsfiets. 

Het is ook handig om na te denken over het stallen van je nieuwe fiets, bij een wat duurdere fiets is het risico op diefstal vaak iets hoger. Ben je jong, bijvoorbeeld een student, dan is een goedkopere fiets misschien de betere uitkomst zoals een oma fiets. 

Online of naar de fietsenwinkel

Een groot voordeel aan het kopen van een fiets online is het gemak. De fiets wordt vaak binnen enkele dagen thuis bezorgd en de fiets is overal en nergens te bestellen, zelfs vanaf het toilet. Daarentegen is het misschien een stuk fijner om van tevoren de fiets even te testen door middel van een proefrondje. Dit kan juist bij een bezoek aan de fietsenwinkel. Vaak is het handig om met kleinere kinderen even langs de fietsenwinkel te gaan, kinderen groeien erg snel en daarom is het vaak een stukje lastiger om de juiste framemaat te kiezen. Als volwassene weet je dit namelijk vaak een stuk beter van jezelf en hoef je dit nog niet even te testen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *