Geen categorie

Tips voor het zoeken van een studentenwoning

Ben jij een student en ben je op zoek naar een kamer in de stad waar je studeert? Uit ervaring kan ik vertellen dat dit zeker niet makkelijk is. Er is maar een heel beperkt aanbod, vooral in grotere steden zoals Amsterdam en Utrecht. Daarnaast is de vraag erg groot en zit je al snel met meer dan vijftien mensen op een hospiteeravond. Toch is het zeker niet onmogelijk om een kamer te vinden. In deze blog deel ik een aantal tips die je hierbij kunnen helpen. 

Stel je eisen en budget vast

Voordat je begint aan je zoektocht, is het belangrijk om op een rijtje te hebben waar je nou precies naar op zoek bent. Zo kun je beginnen met het vaststellen van je budget. Dit is heel afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie en de prijzen in de stad waar je studeert. Zo is Amsterdam de duurste stad om te wonen en hier zul je dan ook een groter budget moeten hebben dan in steden zoals Leiden of Wageningen. Denk eraan dat er bovenop de huur vaak ook nog andere kosten komen voor bijvoorbeeld een internet abonnement, elektriciteit en water. Bedenk dus wat je maximaal kwijt wil zijn aan de huur inclusief alle kosten en ga dan op zoek. Eventuele andere eisen die je op het lijstje kan zetten zijn bijvoorbeeld een woonkamer, het geslacht en leeftijd van de huisgenoten of andere dingen. 

Geduld en doorzettingsvermogen

Zoals ik al zei, het aanbod is erg beperkt terwijl de vraag naar kamers enorm is. Wees dan ook niet ontmoedigd als je eerste paar berichtjes op kamers niks opleveren. Als je per tien berichtjes dat je stuurt al een reactie krijgt, dan is dat een zeer goede score. Wees dus geduldig en blijf je zoektocht vooral volhouden. Kijk elke dag eventjes op social media of er interessante woningen bij zijn gekomen en reageer meteen als je iets leuks ziet. Dit hoeft je maar vijf tot tien minuutjes te kosten in de ochtend en dit is het uiteindelijk meer dan waard als je een woning vindt. 

Wees jezelf

De laatste tip die ik mee wil geven gaat over de hospiteeravonden. Hospiteeravonden zijn vaak erg spannend, omdat het eigenlijk een soort wedstrijdje is tussen jou en alle andere kamerzoekers. Toch hoeft dit helemaal niet zo spannend te zijn. Je wilt graag een kamer vinden met huisgenoten waarbij jij je op je gemak voelt. Belangrijk is dan ook dat beide kanten deze klik voelen op een hospiteeravond. Wees dus gewoon jezelf en ga je niet anders voordoen dan dat je bent. Zo ben jij namelijk op je leukst. En als er geen klik is met de potentiële huisgenoten, dan is dit huis gewoon niet voor jou bestemd en komt er wel iets anders op je pad!