Geen categorie

Totaallogistiek

In de bedrijfscontext spelen innovatieve Totaallogistiek oplossingen een belangrijke rol bij het verhogen van de efficiëntie en de kwaliteit van de processen. In bedrijven die zich bezighouden met stappen zoals opslag, voorraadbeheer en levering, zien we de ontwikkeling van steeds meer gesofisticeerde instrumenten.

Wil u weten wat deze hulpmiddelen zijn? In dit artikel hebben wij 4 voorbeelden van nieuwe technologieën in de logistiek voor u op een rijtje gezet, zodat u zich bewust wordt van de instrumenten die de markt nu al veranderen en ook van wat het potentieel heeft om de toekomst te beïnvloeden. Lees verder.

1. RFID

Radiofrequentie-identificatie is al enige tijd een realiteit in de totaallogistiek sector, maar pas enkele jaren geleden begonnen de kosten ervan aantrekkelijker te worden.

Met de inzet van tags, sensoren en een geschikt systeem krijgt het bedrijf een hoge mate van automatisering. Dit heeft gevolgen voor de flexibiliteit van de operatie, met name wat betreft het voorraadbeheer en het verzendingsproces van bestellingen.

2. Integratie van e-handel en vervoerders

In een wereld die gekenmerkt wordt door digitale transformaties, is het te verwachten dat vervoerders hun software verbeteren en allerlei gegevens over het leveringsproces aan partnerbedrijven verstrekken.

Op die manier zullen e-commerces die de dienst inhuren systemen kunnen integreren en hun klanten nauwkeuriger informatie kunnen geven over de stadia van de bestelling.

3. Logistieke cockpit

Bestaat uit een interface voor smartphones of tablets, met als doel de chauffeur te helpen tijdens leveringen. In dit systeem heeft hij toegang tot functionaliteiten zoals:

  • Monitoring van gedane en hangende leveringen;
  • Visualisatie van de beste route;
  • Digitaal bewijs van aflevering, waarbij de ontvanger op het apparaat zelf tekent voor ontvangst;
  • Mogelijkheid om voorvallen met het voertuig of in de omgeving te melden die de voortgang van de leveringen beïnvloeden;
  • Het verzenden van informatie om de ERP van het bedrijf bij te werken.

4. Intelligente vrachtwagens

Slimme vrachtwagens zijn een gevolg van het toenemende gebruik van het internet der dingen (IoT), waarbij sensoren, apparaten en voorwerpen voortdurend gegevens verzenden en ontvangen via het netwerk en onderling. De trend is dat voertuigen verbonden blijven met andere voertuigen in het wagenpark en met het transport beheersysteem.

Anders dan in de logistieke cockpit is de bestuurder niet actief betrokken bij de informatiestroom. Zo kan het bedrijf niet alleen in real time de locatie en status van leveringen volgen, maar ook betere beslissingen nemen in geval van ongevallen en andere onvoorziene gebeurtenissen.

Wij constateren derhalve dat nieuwe technologieën op het gebied van transport & logistiek wel degelijk een transformerende kracht hebben. We zullen zien dat de voordelen ervan de komende jaren de markt zullen bepalen, dus zorg ervoor dat u op de hoogte blijft en ervoor zorgt dat uw bedrijf deelneemt aan deze evolutie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *