blankert shortlease
Auto

Van je auto af: verkopen of inruilen?

Je bent uitgekeken op je auto en wil hem graag verkopen. Er zijn verschillende manieren om van je auto af te komen. Vraag je je af hoe je dit doet? Voordat je je auto verkoopt is het verstandig om alvast een beslissing te maken welke de volgende auto wordt. Zo zit je niet zonder auto in de tussentijd. Wanneer het wel voorkomt dat je een korte tijd zonder auto zit, zou je nog altijd shortlease van Blankert Shortlease kunnen overwegen. Dan lease je een auto voor een korte tijd en kun je de tijd, tot je een nieuwe auto hebt gevonden, overbruggen.

Je auto verkopen

Het eerste waar je aan denkt is het verkopen van je auto. Heel logisch ook, want de meeste mensen verkopen hun auto via bijvoorbeeld het internet. Er zijn veel verschillende fora, marktplaatsen en autosites waar je je auto op kunt aanbieden. Hier kunnen potentiële kopers jouw auto vinden.

Als je je auto wil verkopen als particulier aan een andere particulier is het wel aangeraden om goede foto’s te maken, in het bezit te zijn van een eventueel onderhoudsboekje, je auto netjes te maken door te stofzuigen of de auto even te wassen en de juiste vraagprijs te bedenken die jij ervoor wil hebben. Met duidelijke foto’s heeft de potentiële koper een beter beeld van de auto en weet hij wat hij kan verwachten als hij zou langskomen voor een bezichtiging of proefrit. Vertel er ook altijd bij wat eventuele gebreken zijn en wat je bijvoorbeeld gerepareerd of vervangen hebt. Dit is voor de koper fijn om te weten, zodat hij er rekening mee kan houden en de staat van de auto beter begrijpt. 

Wanneer de verkoper van plan is om de auto te kopen, volgt er na de bezichtiging vrijwel altijd een onderhandeling. Samen kom je tot een prijs waar beide partijen mee akkoord gaan. Als dit rond is kunnen jullie het kenteken over laten schrijven bij een kentekenloket van de RDW of een loket dat samenwerkt met de RDW (sommige supermarkten bieden dit aan bij de servicebalie). Tegenwoordig kan dit zelfs online middels een DigiD-account en een rijbewijs afgegeven vanaf 14 november 2014.

Je auto inruilen

Als je je auto niet wil verkopen, maar liever wil inruilen op een andere auto, kan dat ook heel goed. Dit doe je vaak bij het autobedrijf waar je je volgende auto koopt. Je levert je oude auto in en krijgt hiervoor in de plaats je nieuwe auto. Hierdoor wordt het totaalbedrag van je nieuwe auto minder, omdat de inruilprijs op je huidige auto wordt verrekend daarmee. Let wel: een inruilprijs is vrijwel altijd minder dan wanneer je kiest om je auto zelf te verkopen. Het voordeel van inruil is alleen dat je zelf geen moeite meer hoeft te doen om je eigen auto eerst te verkopen om vervolgens pas je nieuwe auto te kunnen kopen.