7 december 2021

Verschil tussen latex handschoenen en nitril handschoenen

2 min read

Bij beschermende handschoenen is de keuze vaak tussen latex handschoenen en nitril handschoenen. Maar waar moet je nu op letten als je in een medische groothandel bent en het moment om te kiezen toch echt daar is? In dit blog leggen we de belangrijkste eigenschappen, toepassingen en verschillen uit van latex handschoenen en nitril handschoenen. Op basis van deze informatie hopen we je geholpen te hebben met de meest verstandige keuze, want dit kan heel belangrijk zijn! Let daarom goed op.

Wat zijn Latex handschoenen?

We beginnen met de introductie van latex handschoenen. Latex wordt gemaakt van een soort plastic, maar dat is eigenlijk niet het geval. Latex is namelijk een natuurlijk rubber, afkomstig uit Brazilië. In dit Zuid-Amerikaanse land staan namelijk zogenaamde rubberbomen. Latex handschoenen zijn populair omdat het kwalitatief erg goede handschoenen zijn. Heel goed van kwaliteit dus, maar ook comfortabel tijdens het dragen en altijd een goede pasvorm. De latex handschoenen worden dan ook vaak gebruikt voor werk met chemicaliën, bacteriën en dat soort zaken. Artsen, chirurgen en huisartsen maken dan ook vaak gebruik van latex handschoenen. Maar ook mensen die veel met (vers) voedsel werken vinden latex handschoenen fijn om mee te werken. Een nadeeltje van latex handschoenen is dat wanneer je allergisch bent voor latex, het niet heel fijn is om deze handschoenen te dragen.

Wat zijn Nitril handschoenen?

Nitril handschoenen zijn niet gemaakt van natuurlijk rubber, maar juist van synthetisch rubber. Dit neppe rubber is ook heel sterk. Sterker zelfs dan latex handschoenen. Heel sterk dus, maar nitril handschoenen doen niets onder qua pasvorm en draagcomfort voor latex handschoenen. Het enige is dat de nitril handschoenen iets minder elastisch zijn dan latex handschoenen. Een groot voordeel is natuurlijk weer dat nitril handschoenen niet gemaakt zijn van latex en dus geen allergische reacties veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor latex handschoenen. Nitril handschoenen zijn zodoende net als latex handschoenen zeer geschikt voor gebruik in de zorg en de voedselindustrie.

Welke beschermende handschoenen zijn er nog meer?

Naast latex handschoenen en nitril handschoenen zijn er overigens nog meer beschermende handschoenen. Denk bijvoorbeeld aan vinyl handschoenen. Dit zijn handschoenen gemaakt van soepel PVC. Deze handschoenen zijn iets kwetsbaarder en moet je dus ook vaker vervangen. Om dezelfde reden is het niet geschikt om met deze handschoenen met virussen en bacteriën te werken.

Alle beschermende handschoenen zijn er in alle soorten en maten, kleuren, gepoederd of poedervrij et cetera. Bekijk dus goed welke handschoenen je wil hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *