7 december 2021

Zelf je motor onderhouden

2 min read

 

Als het om motorvoertuigen gaat, kan een beetje doe-het-zelfonderhoud jou geld besparen en jou helpen veilig te zijn op de weg.

 

In de praktijk kunnen de vereisten voor elk van deze taken variëren, afhankelijk van jouw voertuig. Raadpleeg jouw gebruikershandleiding voordat je je begint te verdiepen in zaken als de locatie van filters en pluggen en welke onderdelen je moet verwijderen om er toegang toe te krijgen. Naast het onderhouden van jouw motor kun je tegenwoordig ook verschillende soorten motorverzekering vergelijken, zodat je goed voorbereid de weg op gaat. In dit artikel delen we je verschillende aandachtspunten voor het zelf onderhouden van je motor.

 

Handhaaf bandenspanning en loopvlak

Om de bandenspanning te controleren, zoek je de klepsteel aan de binnenkant van het wiel, verwijder je de dop en druk je een luchtdrukmeter op de klepsteel. Vergelijk de druk met wat het zou moeten zijn – die informatie staat op de zijwand van de band. Gebruik een luchtcompressor om de band te vullen tot het juiste aantal pond per vierkante inch. Laat wat lucht ontsnappen als je te hard blaast. Vervang de klepsteeldop als je klaar bent.

Ververs de olie

Om jouw motor goed te laten draaien, dien je de olie na enkele duizenden kilometers te verversen – raadpleeg de gebruikershandleiding om te zien hoe vaak. Om te beginnen, wil je ongeveer vijf minuten de motor draaien om hem op te warmen. Terwijl de motor is uitgeschakeld en het voertuig rechtop staat, verwijder je  de aftapplug en de olievulplug, zodat de olie in een opvangbak kan ontsnappen. Zodra de olie is afgetapt, installeer je een nieuw oliefilter, plaats je de verwijderde onderdelen terug en vul je deze bij met een trechter en de juiste hoeveelheid en type motorolie.

 

Vervang het luchtfilter

Als het luchtfilter van jouw motorfiets – die vuil uit jouw motor houdt – verstopt en vuil is, zullen de prestaties van jouw voertuig eronder lijden. Zodra je in de luchtkast komt, verwijder je het luchtfilter en vervang je het. Installeer vervolgens alles wat je hebt verwijderd opnieuw.

Vervang de koelvloeistof

Wanneer het tijd is om de koelvloeistof te verversen – wat voorkomt dat jouw motor oververhit raakt, bevriest of verroest raakt – verwijder dan de carrosserie die nodig is om toegang te krijgen tot de aftapplug voor koelvloeistof, plaats dan een opvangbak onder de motor en verwijder de bout. Verwijder de radiatordop om ervoor te zorgen dat alles leegloopt.

Houd een schone ketting

Je wilt de ketting schoonmaken als deze bijzonder vuil wordt, of bij het aantal kilometers dat in jouw gebruikershandleiding wordt aanbevolen. Wanneer je dit doet, til je het achterwiel van jouw voertuig op en zet je de transmissie in neutraal, zodat je gemakkelijk de ketting kunt verplaatsen. Gebruik een zachte borstel om gruis en vuil van de ketting te verwijderen. Om de ketting te smeren, draai je het achterwiel terwijl je speciaal geformuleerd kettingsmeermiddel aanbrengt.