vloeistoffen
Auto

Zo controleer je zelf de vloeistoffen van je auto

Heb je het idee dat je auto wat motorolie, remvloeistof of een andere vloeistof tekortkomt, maar is het nog geen tijd voor je kleine beurt of grote beurt? Geen probleem, je kunt namelijk eenvoudig zelf de vloeistoffen van je auto controleren. Dit is helemaal niet lastig om te doen, maar je moet wel een aantal stappen volgen. Om je daarbij te helpen beschrijven we in dit blog hoe je zelf je remvloeistof, motoroliepeil en koelvloeistof kunt controleren. Succes!  

Zelf je remvloeistof controleren

Ruitenvloeistof heb je altijd nodig, of het nou zomer of winter is. Er zou maar net een vogel midden op je raam poepen en je kunt er niks aan doen. 😉 Als je zelf wilt controleren of je nog voldoende remvloeistof hebt, bijvoorbeeld net voordat je met de auto op vakantie gaat, volg dan dit eenvoudige stappenplan: 

  1. Eerst open je motorkap en zoek je naar het ruitensproei vloeistof reservoir. Op dit reservoir staat een symbool met een raam met waterstralen erop. 
  2. Draai het reservoir open, vul deze bij tot de lijn waar ‘max.’ bij staat en draai de dop weer dicht. Appeltje-eitje! 

Daarnaast is het natuurlijk handig om de rest van de auto onderdelen na te lopen voor wanneer je van plan bent om een lange rit te maken. 

Zelf je motoroliepeil controleren

Wil je zelf je motoroliepeil controleren? Ook dat kan eenvoudig. Zorg dat auto al minstens een kwartier stil staat en dat deze op een vlakke ondergrond staat. Zo loopt de olie helemaal in het blok naar beneden. Haal vervolgens de peilstok uit de olietank, veeg hem af en doe hem weer terug in de olietank. Haal vervolgens de peilstok er weer uit en kijk tot waar op de peilstok de olie loopt. Als het goed is, staat deze tussen de twee ‘min’ en ‘max’ streepjes. Staat hij daaronder? Vul dan de motorolie bij. 

Zelf je koelvloeistof controleren

Het is belangrijk om ook regelmatig je koelvloeistof te (laten) controleren. De schade van een oververhitte motor kan al gauw tot in de duizenden euro’s lopen, en dat wil je natuurlijk voorkomen.  Zelf je koelvloeistof controleren? Zorg ervoor dat je motor helemaal afgekoeld is en je auto op een vlakke ondergrond staat. Vervolgens vind je het koelvloeistofreservoir meestal aan de linkerkant van de motor. Op het reservoir zitten wederom een ‘min’ en ‘max’ streepje. Staat de vloeistof tot tussen deze streepjes? Dan zit je goed. Zit het eronder, dan wordt het zeker tijd om bij te vullen. Controleer altijd in het instructieboekje van je auto welke vloeistof de juiste is. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *